7.Sınıf 1.dönem 1.klasik sınav soru örnekleri![]() Kıyametin ne zaman kopacağını soran bir kişiye Hz. Peygamber “Kıyamet için sen ne hazırladın?” diye cevap vermiştir. 1-Hz. Peygamber’in bu cevapla dikkat çektiği konuyu kısaca anlatınız.
• “Kim, bir Müslümanın dünya sıkıntılarından birini giderirse, Yüce Allah da onun kıyametteki sıkıntı- larından birini giderir.” • “Kim, Allah’a ve ahiret gününe iman etmişse misafirine ikram etsin. Kim Allah’a ve ahiret gününe iman etmişse yakınları ile ilgilensin. Kim Allah’a ve ahiret gününe iman etmişse, hayırlı söz söylesin veya sussun.” 2-Peygamberimizin bu sözlerini örnek alan bir insan hangi davranışlarda bulunur dört tane örnek yazınız.
“Allah onu İsrailoğulları’na bir peygamber olarak gönderecek (ve o da onlara şöyle diyecek): ‘Şüphesiz ben size Rabb’inizden bir mucize getirdim. Ben çamurdan kuş şeklinde bir şey yapar, ona üflerim. O da Allah’ın izniyle hemen kuş oluverir. Körü, alacalıyı iyileştiririm ve Allah’ın izniyle ölüleri diriltirim. Evlerinizde ne yiyip ne biriktirdiğinizi size haber veririm. Eğer mü’minler iseniz bunda sizin için elbette bir ibret vardır.’” (Âl-i İmrân suresi, 49. ayet) 3-Buna göre hangisi Hz. İsa’ya verilen mucizelerden dört tanesini yazınız.
“Gökleri ve yeri yaratan; melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı yapan Allah’a hamdolsun...” (Fâtır suresi, 1. ayet.) “...Bütün melekler, büyüklük taslamadan Allah’a secde ederler. Onlar, üstlerindeki Rablerinden korkarlar ve kendilerine ne emrolunursa onu yaparlar. ”(Nahl suresi, 49-50. ayetler.)
4-Yukarıdaki ayetlerden de yararlanarak Meleklerin genel özelliklerinden 5 tanesini yazınız.
5-Aşağıdaki meleklerin görevlerini altlarındaki boşluklara kısaca yazınız.
Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurur: “Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi misafirine ikram etsin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi komşusunu rahatsız etmesin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi ya hayır söylesin ya da sussun.” (Ebu Davud, Edeb, 122.)
6-Peygamberimizin hadisi şerifini de dikkate alarak Allah’a ve ahiret gününe inanan bireylerden oluşan bir toplumda insanlardan beklenen davranışlara dört tane örnek yazınız.
7- Anlamı verilen ayette bahsedilen meleğin ismini karşısındaki boşluğa yazınız.
“Allah’ın sana verdiğinden (onun yolunda harcayarak) ahiret yurdunu iste ama dünyadan da nasibini unutma. Allah sana ihsan ettiği gibi sen de (insanlara) iyilik et. Yeryüzünde bozgunculuğu arzulama. Şüphesiz ki Allah, bozguncuları sevmez.” (Kasas suresi, 77. ayet.)
“Kim yalnız dünya hayatını ve onun zinetini(süsünü)isterse biz onlara yaptıklarının karşılığını orada tastamam öderiz. Orada onlar bir eksikliğe uğratılmazlar. İşte onlar, kendileri için ahirette ateşten başka bir şey olmayan kimselerdir. (Dünyada) yaptıkları şeyler, orada boşa gitmiştir. Zaten bütün yapmakta oldukları da boş şeylerdir.”(Hûd suresi, 15-16. ayetler.)
8-Yukarıdaki ayetlerden, dünya hayatı ile ahiret arasındaki ilişki konusunda ne gibi ilkeler çıkarılabilir? Tespit ettiğiniz ilkeleri aşağıya yazınız.
9-Ahiret hayatının aşamaları ile ilgili anlamı verilen kavramları karşılarına yazınız.
10-İnsanların, yaptıklarından hesaba çekileceği bilincine sahip olması toplumda iyiliklerin çoğalıp kötülüklerin azalmasında nasıl bir rol oynayabilir? Kısaca düşüncelerinizi yazınız.
Nâs suresi, Kur’an-ı Kerim’in son suresidir ve altı ayetten oluşur. Bu sure, adını, birinci ayetinde geçen ve “insanlar” anlamına gelen “nâs” kelimesinden alır. Surede, şeytan ve cin gibi varlıkların kötülüklerinden Allah’a (c.c.) sığınmanın ve ondan yardım dilemenin öneminden söz edilir. Felâk suresi ile birlikte bu sureye muavvizeteyn (iki sığınılan) denir. 11-Nas suresi ile ilgili verilen bilgilere göre surenin konusu nedir?
Meleklere iman, insanın olumlu ve güzel davranışlar kazanmasına katkı sağlar. Yaptığı her şeyi meleklerin kaydettiğine inanan insan; haksızlık, yalancı şahitlik, hırsızlık, başkalarına zarar vermek, iftira, gıybet gibi kötü davranışlardan kaçınmaya özen gösterir. Bu bilgilerden de yararlanarak yaptığı her şeyi meleklerin kaydettiğine inanan bir insanın davranışlarına dört tane örnek veriniz.
12-Varlıklar alemi görülen ve görülmeyen varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır.Aşağıdaki tabloda görülen ve görülmeyen varlıklara ikişer tane örnek veriniz.
13-Peygamberimizin bu iki sure ile kötülüklerden Allah’a sığının dediği ve Muavvizeteyn olarak bilinen sureler hangileridir yazınız.
“... Hâlbuki onu ne öldürdüler ne de çarmıha gerdiler; (başkası ona benzer kılındığı için) şüphe içine düşürüldüler. Onun hakkında ihtilâfa düşenler bu konuda tam bir kararsızlık içindedirler. Bu hususta zanna uyma dışında hiçbir bilgileri yoktur ve kesin olarak onu öldürmemişlerdir. Bilâkis Allah onu kendine kaldırmıştır. Allah izzet ve hikmet sahibidir.” (Nisa suresi, 157. ve 158. ayetler.) 14-Yukarıdaki ayetle Allah kur’an-ı kerimde Hristiyanlar’ın hangi iki iddiasını çürütmüştür? Dosyayı bu bağlantıdan indirebilirsiniz... ![]() | ||||||||||||||||||||||||||||||
769 kez okundu | ||||||||||||||||||||||||||||||
Yorumlar | ||||||||||||||||||||||||||||||
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |